De Locatie

Trap zandgat

We kunnen hier een blik werpen in het Zandgat, een gigantische zandafgraving, als een krater op een berg, uit de vorige eeuw. Deze zandput is eigendom van het St. Oswaldusgilde. Het zand werd gebruikt voor huizen- en wegenbouw. In de jaren ’60 van de vorige eeuw waren de hellingen volledig kaal en was het geheel een waarlijk zanderige bedoeling. Tegenwoordig is alles flink begroeid.

Het Zandgat herbergt nu een openluchttheater, tennisbanen, jeu-des-boulesbanen en schiet-faciliteiten voor de Zeddamse schutterij.
Klimmers onder u kunnen het Gildepad naar beneden, rechtsaf over de parkeerplaats, linksaf langs het gaas van de tennisbanen. Vervolgens komt u aan de voet van een trap met 100 treden, die u weer naar boven bij de bank brengt. Uniek en de moeite waard!

Weetje: Een aantal jaren is de trap van Zeddam het decor geweest voor veldrijwedstrijden, u weet wel, die jongens die op een racefiets door de modder rijden. Zo ook in 2006, toen hier zelfs de wereldkampioenschappen verreden werden en tienduizenden mensen de verrichtingen aanschouwden. De trap met 100 treden was een waar obstakel en Zeddammers waren maar wat trots wanneer tijdens de tv-uitzendingen de grote torenmolen weer prominent in beeld kwam!