De Locatie

De volharding

We bevinden ons op de Melegardeweg. Deze naam is een eerbetoon aan Constantinus de Melegarde (naar Malgarten, ten noorden van Osnabrück), de oudste bekende heer van Bergh. Vanaf de tijd dat hij op het Montferland woonde, wordt hij ook wel Constantinus de Monte genoemd. Hieruit is weer Bergh en bijv. de Heren van Bergh ontstaan. Hij wordt het eerst vermeld in een akte uit 1064. Zijn nazaten waren de heren en graven Van den Bergh en de bouwers van het kasteel van ´s-Heerenberg.

In veel plaatsen van de oude gemeente Bergh hebben straatnamen een link naar het Huis Bergh. In Zeddam zijn dat Melegardeweg en Bannerheerstraat. We zien de witte korenmolen De Volharding, gebouwd in 1891. De molen is volledig maalvaardigen te bezichtigen. In de verte blikt de oude grafelijke molen (440 jaar eerder gebouwd!) vaderlijk neer op De Volharding.

Weetje: Vinkwijk (=Veenwijk) was een zelfstandig buurtschap onder de rook van Zeddam. De naam Vinkwijk is eeuwen oud. In het verleden hadden de straten hier geen naam, men woonde eenvoudigweg op Vinkwijk 10, 21 o.i.d. Het buurtschap Vinkwijk komt in 1969 officieel bij Zeddam. Uit de volkstelling die eind 1899 plaatsvond, blijkt dat Vinkwijk 208 inwoners heeft, Zeddam 527, totaal dus 735 inwoners. Momenteel zijn dat er circa 2400. Het aantal huizen was destijds zeer gering, maar daar staat tegenover dat de gezinnen veel groter waren.