De Locatie

Gildekaot

Het witte huisje is de Gildekaot, een museumboerderij. Schijn bedriegt, het huisje is niet zo oud als het lijkt: de eerstesteenlegging was in 1991. Gebouwd op basis van authentieke bouwvoorschriften met de bijpassende materialen zoals destijds ook gebruikt werden, geeft het geheel goed weer hoe een dagloner in deze omgeving 125 jaar geleden woonde en leefde. Ook de inrichting is authentiek. In 1993 werd het voor publiek geopend.

Zeddam en zijn wijde omgeving was agrarisch en veel eenvoudige mensen werkten als dagloner, dus als arbeider die per dag werd betaald. Industrie was er niet, hooguit wat huisambachten. Van een vaste betrekking was geen sprake en er werd dus niets verdiend als er geen werk voorhanden was. Vaak was de dagloner met zijn gezin afhankelijk van één boerderij, waarvan hij op loopafstand woonde. Daarnaast “boerde” hij op kleine schaal. Vrouw en kinderen hielpen mee. Een paar varkens, geiten en een moestuin waren hard nodig om het hoofd nog enigszins boven water te houden en de monden van de, meestal vele, kinderen te vullen.

De hoge stalen mast die u ziet, wordt ieder jaar in december nog verlengd en voorzien van een ster, uiteraard met de nodige verlichting. De ster biedt eenieder die vanuit Beek naar Zeddam komt, een warm welkom en zij draagt bij aan een sfeervolle kerst en jaarwisseling.

Weetje: De “bult” ter hoogte van de molen en het monument wordt de “möllebult” genoemd. Van 1955 tot en met 1961 suisden zeepkisten de steile weg naar beneden. Hieraan kwam een einde onder meer omdat de snelheden te hoog werden. Vanaf 2006 wordt echter deze zeepkistenwedstrijd jaarlijks weer gehouden, als “Möllebultrace”, nu onder strenge veiligheidsvoorschriften.