De Locatie

Torenmolen

We hebben een perfect zicht op de oudste nog werkende molen van Nederland, de grafelijk torenmolen van Zeddam. Gebouwd in 1450 in opdracht van Heer Willem II van den Bergh.
Deze stenen molen is bijzonder, want in die tijd werden voornamelijk houten molens gebouwd. In 1839, lang vóór alle andere molens in de omgeving gebouwd werden, werd de torenmolen al gemoderniseerd, d.w.z. de buitentrap maakte plaats voor trappen binnen in de molen en er kwam een ingang voor paard en wagen beneden.

Een dubbel koppel stenen alsook een ‘luiwerk’, waarmee zakken graan op windkracht naar boven en beneden getakeld konden worden, maakten de modernisering af. De molen werd steeds voor een periode van 6 jaar verpacht aan een molenaar (mulder) en heeft gedraaid tot 1925. Jan Herman van Heek, sinds 1912 eigenaar van het kasteel van ’s-Heerenberg, kocht de molen in 1928 en behoedde deze daarmee voor sloop. Na diverse restauraties is de molen inmiddels alweer tientallen jaren maalvaardig en open voor bezichtiging, meestal zondags.

Weetje: In oude documenten is geen sprake van “Zeddam”. Veel voorkomend schrijfwijzen zijn Zedem, Zedam, Zeedam, Seydehem, Sydehem, De uitgang van het woord, ‘hem’ en ‘heim’, betekent ‘woning,  woonplaats, omheinde beschermde ruimte’ en daarmee past Zeddam in het rijtje Doetinchem, Zelhem, Stokkum, Diepenheim.