De Locatie

Hertenkamp

Herten, geiten, pauwen, kippen en kalkoenen bieden een mooi decor bij dit bankje. De oorsprong van “Het Hertenkamp” gaat terug naar 1916 toen in Zeddam een marktvereniging opgericht werd op initiatief van dierenarts en paardenkenner Jaap Hoogland. Jaarlijks werden veemarkten en -keuringen georganiseerd, die zowel in deze “wei van Hoogland” als in de Beneden- en Bovendorpsstraat plaatsvonden.

Vanuit de wijde omtrek bezocht men deze evenementen. Dat was mede te danken aan de jaarlijks verkoop van marktloten, waarbij de hoofdprijs altijd een paard was!
In deze wei werden ook muziekconcerten en -concoursen gehouden, net als de bekende spelletjes op Koninginnedag, waarbij het een drukte van belang was. Lekker in het gras!
De veranderingen in de agrarische sector zorgden ervoor dat de basis voor de veemarkten en -keuringen wegviel. De marktvereniging heeft op deze plek het hertenkamp gerealiseerd dat als zodanig ook alweer meer dan 50 jaar bestaat.

Weetje: Het Hertenkamp ligt aan de Kilderseweg, een schakel in de in 1848 aangelegde grindweg van Zutphen naar Emmerik. Daarvoor was dit dus gewoon nog een zandweg! De investering moest terugverdiend worden door tol te heffen. Richting ’s-Heerenberg gaat de Kilderseweg over in de ’s-Heerenbergseweg en waar deze net buiten Zeddam kruist met de weg Beek-Terborg bevond zich het Zeddamse tolhuis.

Tot op de dag van vandaag heet de horecagelegenheid op deze plek “Het Tolhuis”. Oudere Zeddammers spreken nog wel van de kruising bij “Piet van de Tol”, naar een van de eigenaren uit het verleden, Piet Pennards.