De Locatie

Paasberg

Op deze heuvel is op 4 mei 1953 op initiatief van het Oranjecomité een oorlogsmonument opgericht ter nagedachtenis aan de vijftien oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog die woonden binnen de grenzen van de toenmalige parochie Zeddam, waartoe destijds ook Braamt en Lengel behoorden.

Jaarlijks wordt een stille tocht gelopen vanaf het Gerrit Varwijkplein naar het monument en worden de gevallenen herdacht. Men neemt twee minuten stilte in acht en er worden kransen gelegd.

De herdenking wordt georganiseerd in samenwerking met diverse verenigingen uit Braamt en Zeddam en ook de plaatselijke basisscholen zijn erbij betrokken. Na de herdenking legt het Comité 4 mei bloemen op de diverse oorlogsgraven in Zeddam.

Weetje: Onder de gevallen is dhr. Ettema, adjunct-directeur van de Zeddamse Melkfabriek, en lid van het verzet. Hij was medeoprichter van een verzetsgroep in Zeddam. Belangrijke taak: hulp bieden aan onderduikers. Ettema verzorgde voedsel en bonkaarten voor onderduikers, die vooral verkregen werden door overvallen op distributiekantoren, en de groep regelde ook valse papieren, stempels en distributie-stamkaarten.

In de Pinksterweek van 1944 rolden de Duitsers een deel van de organisatie op en arresteerden een aantal leden, waaronder Ettema. Via kamp Amersfoort belandde hij in het concentratiekamp Neuengamme, waar hij op 11 januari 1945 overleed. De eeuwenoude Huttenstraat werd omgedoopt tot Ettemastraat.