De Locatie

Gildebongerd

We bevinden ons aan de rand van de noordelijke uitbreiding van Zeddam uit de jaren 1980-1990. Naast ons ziet u de wateroverloop t.b.v. de hoger gelegen gedeeltes van Zeddam. Bij noodweer wilde het regenwater nog wel eens bij Hotel Ruimzicht, tegenover ons, naar binnen stromen! Via een leidingensysteem komt het nu hier terecht.

Voor ons ligt het protestantse kerkhof, tevens rustplaats van drie Britse oorlogsslachtoffers, bemanningsleden van twee neergestorte oorlogsvliegtuigen die in de omgeving van Braamt neerkwamen. We worden even stil. Op 19-, 24- en 26-jarige leeftijd vielen ze voor onze vrijheid!

Aan de horizon gloort Braamt, dat vanouds als buurtschap hoorde bij de parochie Zeddam. Dit kerkdorp groeide als gevolg van de ontginning van de heidevelden en woeste gronden. In 1245 wordt het dorp vermeld als “Brameth”. Vermoedelijk heeft de naam met braambegroeiing te maken.

Weetje: De voetbalverenigingen St. Joris uit Braamt en VVZ uit Zeddam werken sinds het seizoen 2013/2014 samen. Beide trotse verenigingen zijn in 1933 opgericht en kunnen bogen op een rijke historie. Zoals zo veel voetbalverenigingen tobden beide clubs met het draaiende houden van hun vereniging en met de vraag hoe zich tijdig te wapenen voor de toekomst. Samenwerken en/of fuseren was het devies en vanaf het seizoen 2019/2020 gaan beide verenigingen samen onder de nieuwe naam VV Montferland (hoe toepasselijk), compleet met een nieuw tenue. Een geweldig initiatief en een sterk staaltje samenwerking op verenigingsniveau.